ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Open Data Day 2015

Το ODI Athens της ΕΕΛ/ΛΑΚ διοργάνωσε στις 28 Φεβρουαρίου 2015 τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοιχτών Δεδομένων (#ODD15GR) στο Innovathens του Δήμου Αθηναίων με μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα προερχόμενα από διαφορετικά πεδία της επιστήμης και της οικονομίας που όμως τους ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον για τα ανοικτά δεδομένα.

 

 

10:00–10:05

10:05–10:20

10:20–10:30

Καλωσόρισμα

HTML 5 is finished – Let’s start again, Phil Archer, W3C Data Activity Lead

Το Open Institute στην Ελλάδα, Ελπίδα Πρασοπούλου, ODI

10:30 – 11:30 Μηχανισμοί Crowdsourcing για τον εμπλουτισμό πολιτιστικού περιεχομένου ανοιχτά δεδομένα
(2ος όροφος)

Γ.Kαραμανώλης
(video, απολογισμός)

Ανοίγοντας τα δεδομένα του φορέα μου σε 1 ώρα (1ος όροφος)

Β. Νταλάκου
Χ.Μπούρας Σ.Αναγνωστοπούλου
Γ. Ξυδιάς
(video, απολογισμός)

Οι ιστορίες που λένε τα δεδομένα / Data journalism stories
(1ος όροφος, πουφ)

Ε.Μακρή
Θ.Γεωργακόπουλος
Π. Τερλιξίδης
Γ.Χαραλαμπίδης Β.Καρκαλέτσης

Γ.Γιαννακόπουλος

(video, απολογισμός)

Ρωτώντας τα Δεδομένα
(Ισόγειο)

Ι. Αναγνωστόπουλος
(video,
απολογισμός)

11:30 – 12:00 Καφές
12:00 – 13:30 Ανοιχτά δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα (1ος όροφος)

Γ.  Στοΐτσης
Σ. Φουντάς
Κ. Ηλιόπουλος
Π. Γεωργιάδης
Θ. Δεμίρης
(video, απολογισμός)

Ανοιχτά δεδομένα στην εκπαίδευση και την έρευνα
(2ος όροφος)

Τ. Κουτουμάνος
Κ. Σγουροπούλου
Τ. Τσολακίδης

(video, απολογισμός)

Ελέγχοντας την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (1ος όροφος, πουφ)
Β. Νταλάκου
Θ. Πανταζής

Α.Ψαράκης
(video, απολογισμός)

Νέα ανοιχτά δεδομένα στην οικονομία (Ισόγειο)

Μ. Βαφόπουλος
(video, απολογισμός)

13:30 – 14:00 Ελαφρύ γεύμα
14:00 – 14:30 Απολογισμός εργαστηρίων – συζήτηση
14:30 – 15:00 Καφές
15:00 – 15:30 Ανοιχτά δεδομένα και επιχειρηματική καινοτομία, Ελπίδα Πρασοπούλου, ODI (video)
15:30 – 15:45 Επιχειρώντας Ανοιχτά με στόχο τη βιωσιμότητα, Σταύρος Λουνής, ELTRUN Ο.Π.Α (video)
15:45 – 16:15 Ευκαιρίες χρηματοδότησης στο Horizon 2020, Ηρακλής Αγιοβλασίτης, EKT (video)

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Μιχάλη Βαφόπουλο, υπεύθυνο του ODI Athens, να καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και να παρουσιάζει τις εξελίξεις στα ανοιχτά δεδομένα τον τελευταίο χρόνο. Αρχικά ανήγγειλε μια σημαντική εξέλιξη για τα Ανοικτά Δεδομένα στην Ελλάδα, σχετικά με την έναρξη και στη χώρα μας της λειτουργίας του Open Data Institute και συγκεκριμένα του κόμβου της Αθήνας.

Η πρωτοβουλία της συνεργασίας με το ODI, την οποία ανέλαβε η Ομάδα εργασίας για τα Ανοιχτά Δεδομένα της ΕΕΛ/ΛΑΚ, έχει ως στόχο να προάγει την κουλτούρα των ανοικτών δεδομένων σε ευρύτερους κλάδους, να προωθήσει την στοχευμένη έρευνα και την εκπαίδευση με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προβεί στην τυποποίηση υπηρεσιών εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας με βάση ενιαία διεθνή πρότυπα.

Οι δράσεις του ODI Athens έχουν ξεκινήσει ήδη με δύο δράσεις. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση στο εκπαιδευτικό σεμινάριο το οποίο θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου στα κεντρικά γραφεία του ODI στο Λονδίνο, για τα οποία η ΕΕΛ/ΛΑΚ θα χρηματοδοτήσει όλα τα έξοδα συμμετοχής των 2 ατόμων που θα επιλεγούν. Το σεμινάριο έχει ως στόχο την πιστοποίηση ως ODI Registered Trainer, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά από εξεταστική διαδικασία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η δεύτερη δράση υλοποιείται ήδη και απευθύνεται σε επιστήμονες της Πληροφορικής οι οποίοι θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στην συλλογή, διασύνδεση και μοντελοποίηση δεδομένων. Αφορά τη διεξαγωγή δωρεάν σεμιναρίου εξειδίκευσης διάρκειας οχτώ (8) ωρών στα Ανοιχτά και Συνδεδεμένα Δεδομένα (5 και 12 Μαρτίου στο Innovathens).

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία για τους Ανοιχτούς Προϋπολογισμούς (Open Budget Survey Tracker) η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το Center on Budget and Policy Priorities της International Budget Partnership. Στο έργο αυτό, η ΕΕΛ/ΛΑΚ, έχει αναλάβει την συνεχή παρακολούθηση της νόμιμης και ορθής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της κατάρτισης και της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (περισσότερα).

Τέλος ο κ. Βαφόπουλος παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα της σημερινής  εκδήλωσης και ακολούθησε χαιρετισμός και ευχαριστίες από τον πρόεδρο της ΕΛΛΛΑΚ, κ. Καρούνο.

Στην συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις εισαγωγικές ομιλίες του Phil Archer και της Ελπίδας Πρασοπούλου.

Ο Phil Archer, W3C Data Activity Lead, παρουσίασε την HTML 5 και πως οι τεχνολογίες του Web εφαρμόζονται σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, το social web και πως οι τεχνολογίες και οι ιδέες που βασίστηκε το Web μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να δημιουργήσουν και το Web των δεδομένων.

Η Ελπίδα Πρασοπούλου, από την ερευνητική ομάδα του ODI, παρουσίασε την ιδέα και την αντίληψη των ανοικτών δεδομένων του Open Data Institute. Το Open Data Institute (ODI, http://theodi.org/) ιδρύθηκε από τον εφευρέτη του Web, Sir Tim Berners-Lee και τον Sir Nigel Shadbolt με στόχο να προάγει την κουλτούρα των ανοιχτών δεδομένων στην κοινωνία, στην οικονομία και στην εκπαίδευση. Τα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη αναπτύξει ένα σύνολο από πρωτοποριακές δράσεις οι οποίες το αναδεικνύουν σαν το σημαντικότερο διεθνές κέντρο για τα ανοιχτά δεδομένα. Το ODI έχει ως βασικούς άξονες δραστηριοτήτων, τη δημιουργία διεθνούς δικτύου συνεργασιών τόσο με ανθρώπους που δουλεύουν στα ανοιχτά δεδομένα όσο και με οργανισμούς που στοχεύουν να προωθήσουν την έννοια των ανοικτών δεδομένων, την ύπαρξη μονάδας καινοτομίας που να προσφέρει στην εφαρμοσμένη έρευνα των σχετικών τεχνολογιών και την ανάπτυξη στρατηγικής για το πώς προσεγγίζουμε τις κυβερνήσεις και την ευρύτερη κοινωνία ώστε να μεταδώσουμε το μήνυμα των ανοικτών δεδομένων.

Με την ομιλίας της κας Πρασοπούλου, ολοκληρώθηκε και το εισαγωγικό κομμάτι της εκδήλωσης. Στην συνέχεια ακολούθησε η πρώτη σειρά των εργαστηρίων για την πρακτική αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων. Εκμεταλλευόμενοι όλους στους χώρους του Innovathens τα πρώτα τέσσερα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα ως ακολούθως.

Ρωτώντας τα Δεδομένα

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ισογείου και διοργανώθηκε από το ODI Athens, με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Ιωάννη Αναγνωστόπουλο. Ήταν το μόνο καθαρά τεχνικό εργαστήριο χωρίς να αποκλείεται και κάποιος μη τεχνικός. Στόχος ήταν να εξηγηθεί πως πρακτικά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα ανοιχτά δεδομένα και τις τεχνολογίες τους. Αναφέρθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές με το κλασικό Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεων Δεδομένων και δόθηκαν παραδείγματα από την Dbpedia και SPARQL endpoints με οικονομικά δεδομένα.

Ανοίγοντας τα δεδομένα του φορέα σε 1 ώρα

Το εργαστήριο έλαβε χώρα στον 1ο όροφο και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το ODI Athens με ομιλητές τους Βασιλική Νταλάκου, Μπούρα Χρήστο, Σοφία Αναγνωστοπούλου και Γιάννη Ξυδιά. Παρουσιάστηκε ο νέος νόμος, ο οποίος είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός νόμος που ορίζει ότι κάθε δεδομένο στο δημόσιο είναι ανοικτό εξ ορισμού. Έγινε επίδειξη σεναρίου δημιουργίας αποθετηρίου δεδομένων με την χρήση του CKAN.

Data journalism stories

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο 1ο όροφο και διοργανώθηκε από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και την SciFY με ομιλητές την Ελίνα Μακρή, τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, τον Περικλή Τερλιξίδη, τον Γιάννη Χαραλαμπίδη, τον Βαγγέλη Καρκαλέτση και τον Γιώργο Γιαννακόπουλο.  Συζητήθηκε για τον αν τώρα που η δημοσιογραφία αποκτά ένα αντικειμενικό υπόβαθρο προσβάσιμο σε όλους, θα αλλάξει. Μπορούν τα δεδομένα να αποτελέσουν είδηση; Πώς αναζητώ και αξιοποιώ δεδομένα, για να παράξω νέα; Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν περιπτώσεις και εργαλεία που γέννησαν ειδήσεις μέσα από δεδομένα.

Μηχανισμοί Crowdsourcing για τον εμπλουτισμό πολιτιστικού περιεχομένου & Ανοιχτά δεδομένα. Η διάσταση της ανάπτυξης μέσα από ψηφιακή καινοτομία

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον 2ο όροφο με ομιλητή τον Γιώργο Καραμανώλη. Παρουσιάστηκε ένα Case study μηχανισμού crowdsourcing του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), παραδείγματα διεπαφών (APIs)  επανάχρησης  δημόσιας γνώσης και ολοκληρωμένες ανοικτές λύσεις αξιοποίησης και διάθεσης ανοικτών δεδομένων.

Μετά από ένα μικρό διάλλειμα για καφέ η δεύτερη σειρά εργαστηρίων ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε όπως παρουσιάζεται παρακάτω.

Νέα ανοιχτά δεδομένα στην οικονομία     

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ισογείου και διοργανώθηκε από το ODI Athens, με ομιλητή τον Μιχάλη Βαφόπουλο. Παρουσιάστηκε το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα νέα δεδομένα για την οικονομία και που διατίθενται ως ανοιχτά. Από την Διαύγεια, τις δημόσιες προμήθειες και τους προϋπολογισμούς μέχρι τις τιμές και τις συντάξεις. Έγινε αναλυτική παρουσίαση του έργου OBSTracker.

Ανοιχτά δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα

Το εργαστήριο έλαβε χώρα στον 1ο όροφο και διοργανώθηκε από τον Γιάννη Στοΐτση της Agro-Know, με ομιλητές, εκτός από τον ίδιο, τον Σπύρο Φουντά, τον Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, τον Παύλο Γεωργιάδη και τον Θανάση Δεμίρη. Το εργαστήριο εστίασε στο να αναδείξει τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα ανοιχτά δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα. Επίσης με τη βοήθεια εκπροσώπων από δημόσιους φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρηματικό κόσμο προσπάθησε να διαμορφώσει μια σειρά από προτάσεις για την αποτελεσματικότερη δημοσίευση των δεδομένων του αγροδιατροφικού τομέα.

Ελέγχοντας την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης

Το εργαστήριο έλαβε χώρα στον 1ο όροφο και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το ODI Athens με ομιλητές την Βασιλική Νταλάκου, τον Θανάση Πανταζή και τον Αντώνη Ψαράκη. Το εργαστήριο προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν μπορούσαν τα ανοιχτά δεδομένα να αξιοποιηθούν από δημόσιες υπηρεσίες και συζητήθηκαν πιθανές χρήσεις και σενάρια (πχ για ελεγκτικούς σκοπούς).

Ανοιχτά δεδομένα στην εκπαίδευση και την έρευνα

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον 2ο όροφο και διοργανώθηκε από το ΙΤΥΕ “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ” και το ΤΕΙ Αθήνας με ομιλητές τους Αναστάσιο Κουτουμάνο, Τάσο Τσολακίδη και Κλειώ Σγουροπούλου. Το εργαστήριο εστίασε στα ανοιχτά δεδομένα που παράγονται ή/και αξιοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν δύο διαφορετικοί άξονες: η σχολική εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και η ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για τη σχολική κοινότητα, δόθηκε έμφαση στο ανοιχτό περιεχόμενο και τα ανοιχτά δεδομένα που παράγονται από τη χρήση υπηρεσιών, όπως το Φωτόδεντρο και τα διαδραστικά σχολικά βιβλία. Για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το εργαστήριο παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και δημοσιεύονται δεδομένα στο πλαίσιο της διασφάλισης ποιότητας, πώς αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, συνδράμοντας στην προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες μπορέσαν να κατανοήσουν πώς τα ανοιχτά δεδομένα: (α) μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ ενδιαφερόμενων ομάδων, (β) αποτελούν πόλο έλξης και κριτήριο για χρηματοδοτήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (γ) βοηθούν στην ορθότερη επιλογή προγραμμάτων σπουδών, (δ) βοηθούν στη διαμόρφωση της ταυτότητας των ιδρυμάτων στο πλαίσιο συστημάτων αξιολόγησης και κοινωνικής λογοδοσίας.

Αφού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία όλα τα εργαστήρια και έπειτα από ένα ελαφρύ γεύμα υπήρξε απολογισμός αυτών και συζήτηση των συμμετεχόντων.

Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης συμπληρώθηκε από τρεις ομιλίες σχετικά με το πώς τα ανοικτά δεδομένα σχετίζονται με την επιχειρηματική δημιουργία.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από την Ελπίδα Πρασοπούλου (ODI) που μίλησε για τα ανοικτά δεδομένα και την επιχειρηματική καινοτομία, από τον Σταύρο Λούνη (ELTRUN Ο.Π.Α) όπου παρουσίασε το πώς κανείς μπορεί να δημιουργήσει μια βιώσιμη επιχείρηση με ανοικτά δεδομένα και τέλος ο Ηρακλής Αγιοβλασίτης (ΕΚΤ) σταχυολόγησε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στο Horizon 2020.

Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε στο Flickr της ΕΕΛΛΑΚ.

Leave a Comment