ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ημερίδα για τα ανοιχτά δεδομένα – “Data journalism”

ERT_Ημερίδα_Cover

Η ΕΡΤ, τo Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και η SciFΥ συνδιοργανώνουν Ημερίδα/Σεμινάριο για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων στην Ελλάδα με τίτλο «Η γλώσσα των αριθμών στη νέα εποχή της ενημέρωσης» , την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, 10.30 το πρωί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή).

Πού πηγαίνουν οι φόροι και πώς τους ξοδεύει το Δημόσιο; Πώς εκτελείται ο προϋπολογισμός στον κάθε Δήμο; Πόσο απέχουν οι χονδρικές από τις λιανικές τιμές; Ποιες εταιρείες λαμβάνουν επιδοτήσεις και πρόστιμα από το Δημόσιο; Ποιοι είναι οι ανάδοχοι του Δημοσίου; Τέτοιες και άλλες πληροφορίες για την οικονομική διαφάνεια, μπορεί η Δημοσιογραφία δεδομένων (data journalism) να παρέχει στους πολίτες. Με τη γλώσσα των αριθμών στη νέα εποχή της ενημέρωσης, οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν με ακρίβεια, που πηγαίνουν οι φόροι τους.

Η επιστημονική ομάδα της SciFY η οποία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, καλεί τους δημοσιογράφους και όχι μόνο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να δοθούν απαντήσεις, αλλά και να τεθούν νέα ερωτήματα που θα απαντηθούν σε μελλοντικές έρευνες. Θα εξεταστούν οι νέες δημοσιογραφικές δυνατότητες για έρευνα, άντληση θεματολογίας, διασταύρωση και αποτελεσματικής προάσπισης του κοινωνικού συμφέροντος. Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα καθορίζονται από τα data, η Δημοσιογραφία Δεδομένων, επανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας, αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά/υπολογιστικά δεδομένα.

Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το πλαίσιο της Δημοσιογραφίας Δεδομένων, πώς την αντιλαμβάνονται, τρόπους χρήσης από τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής. Στη δεύτερη ενότητα, μιλούν προγραμματιστές, δημιουργοί εφαρμογών και παρουσιάζονται δημοσιογραφικά δεδομένα με τρόπο φιλικό στο ευρύ κοινό.

H ημερίδα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, εκδότες, συντάκτες και επαγγελματίες του χώρου, ενώ προσκεκλημένοι είναι οι σπουδαστές  όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εστίαση στα ΜΜΕ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:

Έναρξη: 10:30

Πρώτη ενότητα

Τάσος Οικονόμου, (Αρχισυντάκτης CNN.gr, διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»

Ελίνα Μακρή, (Δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του δημοσιογραφικού δικτύου oikomedia.com, συνιδρύτρια βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας  ijp.gr, αντιπρόεδρος cafebabel.com)

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, (Δημοσιογράφος, συγγραφέας)

Βασίλης Βασιλόπουλος, (Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διασφάλισης Ποιότητας στα Μedia του European Communication Institute. Επικεφαλής digital news και συντονιστής του περιεχομένου Πολυμέσων στην ΕΡΤ )

– Q&A session

Δεύτερη ενότητα

Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, (Συνιδρυτής SciFY ΑΜΚΕ, Συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”)

Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, (Eρευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του Open Data Institute στην Αθήνα)

Κώστας Γαλάνης, (Ιδρυτης Galanis Sports Data)

– Γιώργος Μπολάνης (Συνεργάτης της News Media Concept – Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες”)

– Q&A session

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

 

Leave a Comment