ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η αξία των Ανοιχτών δεδομένων

Τον Οκτώβριο του 2015, μια έκθεση της PwC  έδειξε ότι το πρόγραμμα startup challenge του Open Data Institute,  μπορεί να επιστρέψει δεκαπλάσια αξία  για τις επενδύσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά τι άλλες επιπτώσεις έχουν τα  ανοιχτά δεδομένα  στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού;

2du_kenya_86__5367322642_
Open data impacts world agriculture. Magnus Manske – CC BY-SA 2.0

Εδώ είναι μερικά μόνο παραδείγματα …

Οικονομικές

Ανοιχτά δεδομένα vs  δεδομένα επί πληρωμή

Μια έρευνα από την Lateral Economics  έδειξε ότι τα ανοιχτά δεδομένα δημιουργούν 0,5% περισσότερο  ΑΕΠ σε σύγκριση με τα δεδομένα επί πληρωμή.

Η παγκόσμια αγορά που βασίζεται στα ανοιχτά δεδομένα έχει αξία έως 5 τρις $  ανά έτος

Το 2013, η  McKinsey εκτίμησε ότι η παγκόσμια αγορά που τροφοδοτείται από τα ανοιχτά δεδομένα από όλους τους τομείς, θα δημιουργήσει μια πρόσθετη αξία 3 έως 5 < “>τρις $ ανά έτος,

Τα Ανοιχτά δεδομένα κατέχουν τεράστια αξία για την ΕΕ
Μέχρι το 2020, η χρήση των ανοιχτών δεδομένων θα έχει μειώσει το κόστος της δημόσιας διοίκησης σε όλη την E.Ε, κατά € 1,7 δισ, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε για την ευρωπαϊκή πύλη δεδομένων.
Η αποτελεσματική χρήση των ανοικτών δεδομένων θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει 629 εκατομμύρια ώρες των περιττού χρόνου αναμονής στους δρόμους της ΕΕ και να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 16%.

Οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο που βασίζονται σε ανοιχτά δεδομένα, έχουν τζίρο πάνω από 92δις £

Το ODI έχει εντοπίσει ότι οι βρετανικές εταιρείες που χρησιμοποιούν, παράγουν ή επενδύουν σε ανοιχτά δεδομένα έχουν ένα συνδυασμένο ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 92δις £  και απασχολούν πάνω από 500.000 άτομα.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου έχουν όφελος από εφαρμογές τρίτων

Η Transport for London ισχυρίζεται ότι με την απελευθέρωση των δεδομένων των μεταφορών, και την δημιουργία παγκόσμιων ηγετών, όπως η Citymapper, δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και πλούτος για το Λονδίνο και αλλού.

Μια εταιρία ανοιχτών δεδομένων στις ΗΠΑ πωλήθηκε για  930 εκ $
Στις ΗΠΑ μια εταιρεία ανοιχτών δεδομένων πωλήθηκε για 930εκ $ και τα δεδομένα Landsat , εξοικονόμησαν 350εκ έως 436εκ $ ετησίως.
Άμεση αξία από το ODI

Το dashboard του Open Data Institute δείχνει ότι 33,4 εκατ £ ,  έχουν δοθεί σε άμεσες επενδύσεις, από τη χρηματοδότηση του ανταγωνισμού, συμβάσεων με απευθείας ανάθεση,  συμπράξεις και τα έσοδα που τα ODI Nodes και οι Startups έχουν δημιουργήσει.

Κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές

Βελτιώσεις στη θεραπεία της ελονοσίας
Φάρμακα από το Malaria Venture διευκολύνουν την ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα αντι-ελονοσιακών φαρμάκων . Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν τέσσερα νέα  φάρμακα και ένα κουτί από antimalarial compounds είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να αναπτύξει νέα φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πρόσβαση σε υποστήριξη της ψυχικής υγείας
Η M A έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που ονομάζεται Plexus,, η οποία βοηθά τα άτομα με ψυχικές παθήσεις να κατανοήσουν τις προσιτές δομές υποστήριξης γύρω τους. Βοηθά επίσης να βρουν πιθανές ευκαιρίες απασχόλησης.

Κατανόηση των κρατικών δαπανών στη Νιγηρία
Το BudgIT , προωθεί την διαφάνεια των δαπανών και των προϋπολογισμών της κυβέρνησης της Νιγηρίας μέσω κατανομής των κρατικών δαπανών στην ιστοσελίδα της. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι πολίτες έχουν ίση πρόσβαση στις πληροφορίες των δημόσιων οικονομικών ανεξαρτήτως των δεξιοτήτων γραμματισμού τους ή και το επίπεδο του ενδιαφέροντος για τη διακυβέρνηση.

Θέσεις εργασίας για τους λιγότερο προνομιούχους
Το Performance in Context (PiC) επιτρέπει σε αυτούς που κάνουν προσλήψεις να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις πρόσληψης και να βελτιωθεί η κοινωνική πολυμορφία των θέσεων εργασίας.

Ανακάλυψη νέων ειδών
Με την ψηφιοποίηση και το άνοιγμα της συλλογή του (πάνω από 80 εκατομμύρια είδη), το  Natural History Museum εμπλέκει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο  να ανακαλύψουν, να αναλύσουν και ακόμα να εκτυπώσουν τρισδιάστατα τα διάφορα είδη.

Πηγή άρθρου: http://theodi.org

 

Leave a Comment