ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Βελτίωση της ανθεκτικότητας των πόλεων μέσω των ανοιχτών δεδομένων

Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κάτω από συνεχή πίεση. Από την μια μεριά η αύξηση του πληθυσμού επιφέρει επιπλέον πίεση στις υπηρεσίες των πόλεων και από την άλλη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθεκτικότητα των πόλεων είναι σοβαρές: Οι πόλεις, αν δεν βελτιωθούν, κινδυνεύουν να μην είναι μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Τα ανοιχτά δεδομένα, είναι ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για να χτίσει τις υπηρεσίες και να βρει ιδέες για να ανακουφίσει κάποιες από αυτές τις πιέσεις.

res2
Το ODI και
το Open North συνεργάστηκαν για την δημιουργία μιας έρευνας για την βελτίωση της αστικής ανθεκτικότητας μέσω των ανοιχτών δεδομένων. Η αστική ανθεκτικότητα περιγράφει την ικανότητα μιας πόλης να αντέξει, να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί ανεξάρτητα από τις πιέσεις και τους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει, είτε ανθρωπογενείς ή φυσικούς.

Στην έρευνα αυτή για την αστική ανθεκτικότητα, οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που εργάζονται στην αστική ανθεκτικότητα και τις κοινότητες ανοιχτών δεδομένων, ανακάλυψαν ότι αντιμετωπίζουν πολλά από τα ίδια προβλήματα με παρόμοιους τρόπους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού όλα τα δεδομένα είναι κρίσιμη εθνική υποδομή. Αν μια πόλη είναι να γίνει ανθεκτική πρέπει να το αναγνωρίσει και να ενισχύσει την υποδομή αυτή.

Η διαφάνεια είναι επίσης το κλειδί, μια ανοιχτή κουλτούρα περιλαμβάνει την κοινή χρήση τόσο των προβλημάτων όσο και των λύσεων, μειώνει τις αποτυχίες και αυξάνει την αντοχή. Ενώ οι κοινότητες της αστικής ανθεκτικότητας και των ανοιχτών δεδομένων αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά ώστε να συνδυαστούν οι προσπάθειές τους και να οικοδομήσουν μια κουλτούρα ειλικρίνειας. Η έρευνα προτείνει ότι ένας τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση είναι να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα αξιόπιστα δίκτυα για να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και προσπαθειών των ανοιχτών δεδομένων και της αστικής ανθεκτικότητας.
Η έρευνα περιλαμβάνει μια σειρά από μελέτες περιπτώσεων που δείχνουν πώς το άνοιγμα των δεδομένων μπορεί να κάνει μια πόλη πιο ανθεκτική. Για παράδειγμα:

Φροντίδα υγείας

Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας τομέας που αισθάνεται έντονα τις επιπτώσεις των πιέσεων σε μια πόλη. Το Hackathon Health, το οποίο ξεκίνησε το 2012 και δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, συγκεντρώνει επαγγελματίες υγείας και της πληροφορικής για την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοτύπων που πρόκειται να δοκιμαστούν σε κλινικές και νοσοκομεία. Μέσω αυτού, έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές εφαρμογές, όπως η Iamsick.ca που συνδέει τους χρήστες στον Καναδά με τοπικούς παρόχους υγείας. Η εφαρμογή αυτή έχει μεταφραστεί στην αραβική γλώσσα και χρησιμοποιείται από Σύριους πρόσφυγες που έφτασαν πρόσφατα στον Καναδά.

Διαχείριση κρίσεων

Η διαχείριση των κρίσεων είναι ένας άλλος βασικός τομέας όπου δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα μιας πόλης, συχνά υπό το φώτα της παγκόσμιας της δημοσιότητας. Σε ορισμένες πόλεις αρχίζουμε να βλέπουμε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις συνεργάζονται με τις κοινοτικές ομάδες σε καταστάσεις κρίσης. Στη Νέα Υόρκη, τα ανοιχτά δεδομένα έγιναα διαθέσιμα και βοήθησαν στην ανταπόκριση των αναγκών των ανθρώπων μετά τον τυφώνα Sandy. Στην Τζακάρτα, το PetrJakarta.org χρησιμοποιεί τα social media για να χαρτογραφήσει τις πλημμύρες σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας το κοινό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να βελτιώσουν την βοήθεια στις πλημμύρες.

Λύσεις crowdsourcing

Το crowdsourcing χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη δημιουργία εφαρμογών web, αποδεικνύοντας πως τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας μιας πόλης. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα γύρω από το αεροδρόμιο Heathrow, τα επίπεδα ακτινοβολίας στη Φουκουσίμα, τις εκθέσεις χαρτογράφησης της βίας στην Κένυα, και την χαρτογράφηση των καταστροφών. To Humanitarian OpenStreetMap χρησιμοποιεί εθελοντές χαρτογράφους για να δημιουργήσoυν ενημερωμένους χάρτες για τους οργανισμούς αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Από την αρχική χρήση του στην Αϊτή μετά το σεισμό του 2010, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση του σεισμού στο Νεπάλ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, στον Ισημερινό και τη χαρτογράφηση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Οι χάρτες αυτοί βοηθούν να βάλουν τους φτωχότερους ανθρώπους και τα πιο ευάλωτα σημεία του κόσμου σε ένα χάρτη, και να επιτρέψει στις πόλεις και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την καλύτερη στόχευση των προσπαθειών αρωγής τους σε περιόδους κρίσης.

resilient_cities_2
Image by Claudio Mendonca


Η ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας και η συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων θα είναι το κλειδί έρθουν πιο κοντά οι κοινότητες των ανοιχτών δεδομένων και οι κοινότητες της αστικής ανθεκτικότητας. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις να γίνει ανθεκτικές στις μελλοντικές προκλήσεις και να δημιουργήσουν καλύτερα μέρη για τους πολίτες, να ζήσουν, να εργαστούν και να παίξουν, σήμερα και στο μέλλον.

Πέντε συστάσεις

Με βάση τις μελέτες περιπτώσεων και τις συνεντεύξεις με μέλη των κοινοτήτων των ανοιχτών δεδομένων και της αστικής ανθεκτικότητας , το έρευνα προτείνει πέντε συστάσεις:

  • Να συνδυαστούν οι προσπάθειες των ανοιχτών δεδομένων και της αστικής ανθεκτικότητας για να χτίσουν μια κουλτούρα ειλικρίνειας.
  • Να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές στις εργασίες της αστικής ανθεκτικότητας μεταξύ των χωρών χαμηλού και υψηλού εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο
  • Να κλείσουν το κενό διαθεσιμότητας των ανοιχτών δεδομένων
  • Να αναπτύξουν μια ευέλικτη προσέγγιση στη διαχείριση της αστικής ανθεκτικότητας
  • Να καλλιεργήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της αστικής ανθεκτικότητας

Πηγή άρθρου: http://theodi.org

Leave a Comment