ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Open Data Institute έγινε 5 χρονών!

Πριν από πέντε χρόνια ο Tim Berners-Lee και ο Nigel Shadbolt ίδρυσαν το ODI με στόχο να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην προώθηση μιας ανοιχτής οικονομίας δεδομένων.
Πριν από πέντε χρόνια, τα δεδομένα φαίνονταν να ανήκουν στον τομέα των τεχνολογιών και των geeks. Έκτοτε, μια επανάσταση δεδομένων έχει οδηγήσει σε έναν εκθετικά αυξανόμενο όγκο δεδομένων, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας και προσφέρουμε υπηρεσίες. Σήμερα γίνεται πια ένας αγώνας δρόμου για για τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν ανοιχτά δεδομένα, προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα. Πριν από πέντε χρόνια, το κίνημα των ανοιχτών δεδομένων ήταν σε άγνωστα νερά, τώρα έχει παγκόσμια ορμή.

Το ODI ενθαρρύνει και δίνει τη δυνατότητα σε χώρες, κυβερνήσεις και σε ολόκληρους τομείς να ενισχύσουν την υποδομή δεδομένων τους, να μεταβούν σε έναν ανοικτό πολιτισμό, να αναπτύξουν μια βιώσιμη στρατηγική δεδομένων, να αναπτύξουν δεξιότητες δεδομένων και να βρουν νέους τρόπους καινοτομίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σε συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο κόμβων ODI, μέσω των μελών του και των εκδηλώσεων του, το ODI έχει:

  • Φτάσει σε παγκόσμιο ακροατήριο άνω των 3 εκατομμυρίων
  • Εκπαιδεύσει χιλιάδες πολίτες σε νέες δεξιότητες δεδομένων σε περισσότερες από 20 χώρες, από την Τανζανία στο Μεξικό, τη Μαλαισία στην Ουκρανία
  • Υποστηρίξει εκατοντάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις δεδομένων παγκοσμίως με μέσω προσκλήσεων και προγραμμάτων καθοδήγησης, επώασης και επιτάχυνσης
  • Ξεκλειδώσει επενδύσεις ύψους 70 εκατομμυρίων λιρών

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ODI, έχει μάθει πολλά σημαντικά διδάγματα σχετικά με το τι επιτρέπει στις πρωτοβουλίες δεδομένων να αναπτυχθούν και να επιτύχουν τα αποτελέσματά τους . Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές και οι στρατηγικές δεδομένων πρέπει να προγραμματιστούν και να εφαρμοστούν με τον σωστό τρόπο. Εάν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτά τα διδάγματα τώρα και στο μέλλον, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα «λειτουργούν» με βιώσιμο τρόπο, με τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουμε. Υπάρχουν πέντε μαθήματα που ξεχωρίζουν:

  1. Η ανοιχτότητα με τα δεδομένα έχει να κάνει περισσότερο με τον πολιτισμό παρά για την τεχνολογία. Οι ανοιχτές προσεγγίσεις στην ηγεσία, τις πρακτικές εργασίας και την καινοτομία είναι καθοριστικές.
  2. Δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από τα ανοιχτά δεδομένα χωρίς να έχουμε μια κατάλληλη ανοιχτή άδεια. Μπορείτε να κάνετε τα δεδομένα δημόσια διαθέσιμα δωρεάν, αλλά εάν χρησιμοποιείτε μια άδεια που περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν θα είναι ποτέ πραγματικά ανοπιχ φτάσει στο δυναμικό της.
  3. Η γνώση πάνω στα δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από να μάθουμε πώς να καθαρίζουμε ή να αναλύουμε δεδομένα. Πρέπει να αναπτύξουμε τις δεξιότητες όλων, ώστε να γνωρίζουν πώς να ελέγχουν τα δικά τους δεδομένα και να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει επίσης να σκεφτούν τη χρήση των δεδομένων,  ως εργαλείου για την επίτευξη των στόχων τους.
  4. Τα άτομα οδηγούν τις αλλαγές, και οι άνθρωποι που οδηγούν τις αλλαγές σε εταιρίες και κυβερνήσεις, συχνά είναι απομονωμένοι. Το να τους φέρουμε μαζί, αυτό τους παρέχει υποστήριξη και βοηθάει στην βελτίωση της μάθησης.
  5. Τα δεδομένα δεν είναι σαν το πετρέλαιο. Επιλέγουμε τι συλλέγουμε, πώς το διατηρούμε και ποιος παίρνει τη χρήση του. Μοιάζουν περισσότερο με δρόμους: μια δικτυακή υποδομή στην οποία στηρίζουμε όλοι.

Αυτά τα διδάγματα στα δεδομένα μας βοήθησαν να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για να επιτύχουμε κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα:

2013

Ξεκινήσαμε τη σειρά Open Data Challenge Series σε συνεργασία με τη Nesta: μια σειρά από επτά βραβεία  προς τις επιχειρήσεις, τις νεοσύστατες εταιρείες και τα άτομα να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά θέματα χρησιμοποιώντας ανοιχτά δεδομένα. Η PwC προέβλεψε απόδοση  5-10 λιρών στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, για κάθε £ 1 που επενδύθηκε στην ODCS – αυτό ισοδυναμεί με την δημιουργία 5,3 εκατομμυρίων  £ έως  10,8 εκατομμυρίων £ (GVA).

2014

Το ODI εγκαινίασε το Open Incubator για την Ευρώπη μαζί με άλλους έξι εταίρους από ολόκληρη την Ευρώπη. Με επιχορήγηση ύψους  7,8 εκατ. € από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το τριετές πρόγραμμα στήριξε 57 επιχειρήσεις που καινοτομούν με ανοιχτά δεδομένα, σε 18 χώρες, δημιουργώντας 268 θέσεις εργασίας και προκαλώντας αντίκτυπο ύψους 22,5 εκατ. Ευρώ.

2015

Συνεργαστήκαμε με τη δημόσια υπηρεσία της Μπουρκίνα Φάσο για να απελευθερώσουμε τα γενικά εκλογικά αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο ως ανοιχτά δεδομένα, υποστηρίζοντας τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα σε 30 χρόνια.

2016

Συνεργαστήκαμε με Tanzania Data Lab (dLab), το οποίο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Dar es Salaam, για να αυξήσουμε τις δεξιότητες πληροφορικής και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους να βελτιώσουν την κατάρτιση τους. Το ODI δημιούργησε ένα δίκτυο εκπαιδευτών που έχουν εκπαιδευτεί σε τοπικό επίπεδο και έχουν ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 300 δημόσιους, ιδιωτικούς και τρίτους εκπροσώπους σε διάστημα μόλις 6 μηνών, εκ των οποίων το 50% ήταν γυναίκες.

2017 και μετά

Με το Sport England συνεργαζόμαστε για την δημιουργία του OpenActive, μια εθνική πρωτοβουλία που βοηθά τους παρόχους αθλητισμού και σωματικής άσκησης να δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με το πού και πότε συμβαίνουν οι δραστηριότητες, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να βρουν ευκαιρίες να γίνουν πιο δραστήριοι. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία έχει μια ενεργή κοινότητα 71 μελών υποστήριξης και 14 φορείς παροχής υπηρεσιών έχουν δημοσιεύσει τα δεδομένα τους.

Τους επόμενους μήνες θα γιορτάσουμε τα  5 χρόνια του ODI  με εκδηλώσεις, νέες ιστορίες δεδομένων, άρθρα γνώμης, πληροφορίες για τη βιομηχανία, βίντεο και συνομιλίες στο Twitter.

Συνδεθείτε μαζί μας και ακολουθήστε μας με το hashtag: #ODI5YO

Πηγή άρθρου: https://theodi.org

Leave a Comment