ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς το πρόγραμμα Gaia-X θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων

Αν θέλουμε να καταλάβουμε γιατί το Gaia-X είναι ένα “καυτό” θέμα στην Ευρώπη αυτές τις μέρες, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud, IBM Cloud και Alibaba Cloud, είναι επί του παρόντος οι κύριοι πάροχοι cloud. Γνωστοί ως hyperscaler, οι περισσότεροι από αυτούς είναι επίσης πολύ επιτυχημένοι
cloud providers.

Ενώ οι πρώτες έννοιες για το cloud computing, χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα, όταν το cloud computing ήρθε ως υποπροϊόν, όταν η Amazon έπρεπε να λύσει τα προβλήματα φόρτου και κλιμάκωσης.

Η Ευρώπη “μπήκε” αργότερα στη διαδικασία, καθώς έχει άλλους εμπορικούς κλάδους και επομένως άλλα προβλήματα.

Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά.

Τα δεδομένα είναι (πολιτική) Δύναμη

Το Cloud Act το καθιστά πολύ σαφές, ότι τα δεδομένα είναι πολιτική δύναμη.

Και με τον ίδιο τρόπο το Gaia-X επιδιώκει επίσης στρατηγικούς πολιτικούς στόχους και όχι τεχνικούς ή οικονομικούς.

Η λειτουργία των κορυφαίων cloud providers αναφερομένων σε αυτό το άρθρο ως hyperscaler ελέγχονται από τις ΗΠΑ ή την Κίνα, γεγονός που εγείρει αυτόματα το ερώτημα βάσει ποιων αρχών, επεξεργάζονται και αποθηκεύονται οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα και ένα ζήτημα αξιών. Οι κατευθυντήριες αρχές του Gaia-X είναι:

  1. Ευρωπαϊκή προστασία δεδομένων
  2. Διαφάνεια
  3. Αυθεντικότητα και εμπιστοσύνη
  4. Ψηφιακή κυριαρχία και αυτοδιάθεση
  5. Δωρεάν πρόσβαση στην αγορά και δημιουργία ευρωπαϊκής αξίας
  6. Αρθρωτότητα και διαλειτουργικότητα
  7. Φιλικότητα προς τον χρήστη

Ακριβώς όπως οι χώρες δεν θέλουν να εξαρτώνται από τρίτους όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, σίγουρα δεν θέλουν να το πράξουν το ίδιο και στον ψηφιακό κόσμο.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην αρχή της νέας πολυδιάστατης παγκόσμιας τάξης μετά την πανδημία του Κορονοϊού .

Η Κίνα, για παράδειγμα, ξεκίνησε ακόμη και το “Made in China 2025” πολύ πριν από την κρίση του Κορονοϊού . Ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Κίνας. Ειδικά στην πολύπλοκη βιομηχανία των semiconductor.

Η ιδέα πίσω από το Gaia-X

Σε αυτό το πλαίσιο, το Gaia-X δεν σκοπεύει να χάσει χρόνο στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού σύννεφου.

Όχι, στοχεύει να κάνει το βήμα στο επόμενο επίπεδο.

Κατά μήκος των επτά κατευθυντήριων αρχών (βλέπε παραπάνω) θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ομοσπονδιακό και διαλειτουργικό ψηφιακό οικοσύστημα.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές, ως μέρος αυτού του οικοσυστήματος, θα πρέπει να είναι εγγενείς στο cloud αλλά και ουδέτερες. Αυτό ισχύει για τις υπηρεσίες στο cloud, καθώς και για εκείνες που τρέχουν στο Edge computing.

Επιπλέον, τα επιτεύγματα του IDS θα μεταφερθούν σίγουρα στους λεγόμενους χώρους δεδομένων, οι οποίοι θα αποτελούν τη σημαντική βάση. Έχουν επίσης τη δυνατότητα για ένα παγκόσμιο πρότυπο.

Η εμπιστοσύνη και ο έλεγχος των δεδομένων είναι περαιτέρω πυλώνες στους οποίους θα μπορούσαν να προκύψουν εντελώς νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τελικά μια οικονομία δεδομένων.

Ένας σημαντικός παράγοντας, είναι η συνεργασία και η συνύπαρξη αντί της κυριαρχίας και της νοοτροπίας «ο νικητής παίρνει όλα».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τo Gaia-X μπορείτε να βρείτε εδώ.

Tο έργο Gaia-X είναι ανοιχτό και διαφανές και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να γίνει κόμβος Gaia-X. Πάνω από 300 οργανισμοί από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν ήδη ενεργά.

Πηγή: https://homo-digitalis.net/

Leave a Comment